Marotte maakt voorlopig programma bekend van wat wél kan

Stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd heeft diverse initiatieven op touw gezet in aanloop naar de Vastelaovend. Daarbij is binnen de huidige situatie rondom het coronavirus gekeken naar wat wél kan.

De Zittesje Geis
Vrijdag 11 februari lanceert de stadscarnavalsvereniging om 11.11 uur de nieuwe Marottesjlaager, inclusief videoclip: De Zittesje Geis. De nieuwe Vastelaoveskraker is een co-productie tussen dertien Sittardse zangers en de drie meest succesvolle tekstschrijvers van eigen bodem: Sjohn Smeets, Thei Wessels en Guus Steinen. Samen wisten ze maar liefst 22 Marottesjlaagers op hun naam te zetten. Het nummer wordt gezongen door Cyrille Niël, Paul-Jean Jessen, Paul Ruigt, Jan van Daal, Maike Frenken, Ron Hunnekens, Karin Colaris, Michelle Tummers, Chrissy Steinen, René en Thierry Dirkx en Max en Lisa Schiffler.

Nieuw Logo
Om de nieuwe start van de vereniging extra kracht bij te zetten wordt zondag 13 februari 11.11 uur de complete huisstijl vernieuwd. Middels een animatievideo presenteert De Marotte Zitterd zondag op al haar social media accounts en marotte.nl het nieuwe logo, dat is ontworpen door Marc Webers.

De Pappegey
Een week later zal op donderdag 17 februari om 19.11 uur het jaarblad ‘De Pappegey’ uitvliegen. Waar de redactie van het kolderblad voorheen met een maandenlange voorbereiding naar een glossy toe werkte, is dit jaar gekozen voor een retrokrant-stijl. Door qr-codes te verwerken in ‘De Pappegey’ zijn er tegenwoordig ook humoristische video’s te bekijken. Hierdoor wordt een ouderwetse krant een ultra-dynamisch blad. Voor een bedrag van €3,33 is ‘De Pappegey’ verkrijgbaar in diverse (essentiële) winkels, waaronder natuurlijk: De Marottewinkel. Bij de aankoop zit een bon voor een gratis nonnevot en een fantastische carnavalsposter.

Plök en Vaere-zitting
Het nieuwe motto van de Marotte Zitterd luidt ‘Door en Veur ’t Volk van Zitterd’ en die leus is ook toegepast als het gaat om de kaartverkoop van de Plök en Vaere-zitting. De Vastelaovesvierder krijgt namelijk voorrang op de ‘luuj mit mötsje’.

Zaterdag 19 februari om 19.33 uur vanuit het Forum in Sittard organiseert de Marotte Zitterd een geplaceerd evenement. Gezien de huidige coronamaatregelen worden maximaal 100 bezoekers toegelaten. Om iedereen gelijke kansen te bieden om (maximaal twee) kaarten te kopen, vraagt de stadscarnavalsvereniging geïnteresseerden om een mail te sturen naar zitting@marotte.nl. Daarin moet men voor- en achternaam, volledig adres en mobiel telefoonnummer achterlaten. Inschrijven is mogelijk tot 12 februari 23.11 uur.

Tijdens deze zitting wordt aftredend hoogheid Thierry I geplukt en treedt hij vervolgens toe tot de Auw Prinse Zitterd. Daartussenin kan Vastelaovendvierend Zitterd genieten van de Grosse Nommer. Ook zullen artiesten van eigen bodem hun opwachting maken op het podium.

Tijdens de Plök en Vaere-zitting wordt tevens de naam van de nieuwe Ridder in de Orde van de Pappegey van het telegram voorgelezen door Vorst Marot Jan Janssen en wordt voormalig Vorst Marot Frits van Beek geïnstalleerd tot grootvorst.

Bovendien wordt er een livestream verzorgd, zodat ook mensen die buiten de boot vallen vanuit thuis (of hun favoriete kroeg) kunnen meegenieten van dit evenement.

Medaajeraege
Een dag later vindt op 20 februari de ‘medaajeraege’ plaats. Op deze dag krijgen mensen die een bijdrage leveren aan de Zittesje Vastelaovend van De Marotte Zitterd de jaarorde uitgereikt. Deze personen worden op diverse plekken in Sittard in het zonnetje gezet.

’t Vastelaoves Kènjerjournaal
De Kindercommissie van De Marotte Zitterd heeft in plaats van een kinderzitting ´t Vastelaoves Kènjerjournaal bedacht, waarbij allerlei carnavalsonderwerpen aan bod komen. Zo zijn onder meer een tafelgesprek met twee hoogwaardigheden, twee bekende dames die vertellen over de vroege carnaval, een razende reporter te zien. Bovendien kunnen de jonge kijkers deelnemen aan een Tiktok-challenge. Het Vastelaovesjournaal wordt 21 februari, een week voor carnaval, op stick aan alle Sittardse basisscholen aangeboden.

Kanón van ’t Balkón
Voor dit evenement worden de mogelijke versoepelingen afgewacht die na de eerstvolgende persconferentie worden doorgevoerd. Het is dus nog niet volledig bekend in welke vorm Kanón van ’t balkón zal plaatsvinden.

Ander nieuws

Gerelateerde berichten